сряда, 17 август 2011 г.

025.1984.05.30 Далечни татвани

Книга 3

30.V.120(1984)г.
София-Изгрев

ДАЛЕЧНИ ТАТВАНИ
ЖЛО.С.И.(Рамóн)

С. решително е от добрите работници. Сега обаче Аз реших да се роди по-обикновен, защото иначе би пропаднал. Неговият дух винаги е бил неукротим. Прераждал се е в основните епохи на възход на човечеството. Много пренóси и много научи; но злото още го товари с обикновени амбиции и той не може да се освободи от тях. Безрезултатно е всяко признание, ако човек не работи над себе си и духовно, а не само интелектуално. Но радостно е неговото Хималайско приключение, защото то измени токовете на неговото будическо тяло. Будическото тяло в Рамон, т.е. С., не беше още пробудено, когато тръгна за Индия. Будическото тяло има велико предназначение - да пробуди душата за сътворяване и осъзнаване на космични явления. След първия досег на М. с Хималая, радостта му беше неописуема - той плака. Величието и божествеността на Химават го грабнаха с огромна сила. Той вече не ще може да се вълнува от неща, по-ниски от Хималаите - и във физически, и в умствен смисъл. Срещнéте го с духовните шедьоври на източната и западната литература. Той вече ще поеме. Новата озареност, получена от Хималаите, рабóти вече в горните центрове на будическото му тяло; и отново, както преди пет века, той ще предпочете тайния път пред явния или, по-скоро, ще обедини двата пътя.
Много важно е да не се насилва абсолютно в нищо, особено в религиозната сфера, защото той е мъдрец по дух, а не мистик. Затова - окултизмът и литературния окултизъм на първо място. Нека намира около себе си, уж съвсем случайно, подходящи книги и писания, но на най-високо интелектуално ниво. Не го дразнете с необмислени изказвания и категорични съждения. Не се мъчете да го променяте, защото сам Бог е оставил всеки да се развива естествено. Носете му радост - най-непринудена. Изпълнявайте желанията му, те са за добро. Специализирайте шедьоврите на вегетарианството, за да оцени пътя ви, но той нека си е свободен. Може да го молите понякога да ви изясни нещо и го слушайте най-внимателно, без помен от спор, противопоставяне или собствено тълкуване на проблема. Тогава ще видите, че той е много по-дълбок, отколкото мислите; и че, всъщност, по друг начин той пак стига до вашите съкровени разбирания. Помогнете му да осъзнае нуждата от потъване в източните филологии и култури. Той може и трябва да стане преводач от някой източен език с древни традиции, но преводач от език, в който няма да има конкуренти. Има още десетки източни езици, които не са застъпени в оригинал в българската литература. Така от пътуващ журналист той ще се издигне на нивото на народовед, културолог, фолклорист и преводач, с насоченост към митологията. Нещо повече, ще съчетае научните си изследвания с живи филми, които ще бъдат много повече от кино-очерк. Така има шанс да се превърне в български Рьорих на изтоковедението, което ще открие на България и на света удивителни тайни на древните и съвременните народи и ще ви покаже на екрана и в пътеписите си образци от човешка, природна и архитектурна, живописна красота, каквито не са успявали да открият и най-големите почитатели на Изтока. Има реални шансове и следи да открие балканската, българската жилка в индоевропейската култура и да докаже с удивителни образци и топонимични изследвания, с митологични фолклорни елементи, както и с езиково-етнопсихологически паралелни изследвания дълбоко родство на Балканите и Хималая и историческия приоритет на първите над втората.
Не искам да използвате С. за нищо. Вие поначало сте устроени неегоистично. Не го ядосвайте, създавайте му атмосфера и изпълнявайте желанията, дори и понякога те да не ви харесват. Това е дребен данък, напълно по вашите сили; и - заедно с това - нека разбира, макар и без никакво натрапване от ваша страна, че източниците, от които и вие се поите, не са по-малко интелектуални и сериозни от неговите.
 Ако А. се насочи към катедрата по източни езици, той ще се пукне от щастие. Нещо повече - той ще приеме един общ за двамата литературно-преводачески псевдоним и така ще могат да пътуват заедно, без да се срамува, че са роднини, особено след като първите ú научни успехи, още в първи курс, я наложат като естествен негов партньор. Ако А. реши да се насочи натам, Аз лично ще ú открия научни тайни, с които тя ще излезе дори над баща си. Тогава той ще я търси и ще я моли, а не тя него. В нея има изключителен филологически талант и на първо време ще я ползват за устен преводач, но това ще ú помогне да направи важни контакти с Изтока и да я поканят да специализира там. Целта Ми е не само да открие на Европа тайни шедьоври на Изтока (предвиждам съвместно превеждане и издаване на източна поезия), но и да доведе един ден до знанието на Изтока що е България. Не жалете сили и средства да се насочи натам - така ú се разкрива безкраен, безумно интересен свят!
Фамилия И. не е призвана да мъти яйцата си в тесните рамки на географска България. С. ще бъде изключително горд и ще запознава дъщеря си със сълзи на очи с другите хора, с думите: "Запознайте се: И. - изтоковед, индолог!"...
 Разбира се, това никой не ú го налага. Може да стане африканист, австраловед. Може да си остане и най-обикновен екскурзовод, но пътят ú е общочовешки - с много хора, с много пътувания, с богат плод отвсякъде. Затова и не ú разрешавам да бъде напълно щастлива сега, защото ще се зароби с деца и грижи и - край на силата ú. Не че няма да има любими и деца, но - широко сърце...
 На С. казвам: звездата, от която дойде, има отворен коридор към изключително далечни татвани (светове в четвъртото измерение); ако усети природата си и остава повече сам в планините, той ще може да свали на земята и произведения, немаловажни за развитието на бъдещото човечество. Съвсем не случайно е съвпадението на първите букви от имената на С. и Светослав и Елена и Е. Фамилията Рьорих и фамилията И. имат индентична мисия; както Николай и Светослав са поклонници и пропагандатори на Изтока, така и Е. - подобно на Елена Рьорих - има да сваля на земята познанието и връзката с посветените от Хималайска и още по-висока, Рилска височина. Агни-йога беше първото стъпало. Било лично, било като съратник, Е. отново има да съдейства за свалянето на нов тип "йогически" скрижали, под условното название "Синя трилогия".
Нямам друго засега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар