сряда, 17 август 2011 г.

174.1986.03.14 Гол като пушка, облечен като Крез!

Книга 8


14.03.122(1986)г.
София-Изгрев

ГОЛ КАТО ПУШКА,
ОБЛЕЧЕН КАТО КРЕЗ!
ЖЛО / НИ, ЙИ


   


Непременно иди днес и изпълни първата част, която казах. Ако казах "пренесете тези, от които той няма и понятие", пренеси ги, но остави по-голямата част там. Не се опъвай: ако те попита взимала ли си нещо, кажи, че сам Й. си е носил понякога тук книги и че е желаел да ги остави при тебе, но че ти държиш и на него - и направете това, което той каже. Все пак прецени - от неподвързаните беседи може да опиташ да донесеш тия, които ти ги нямаш. От книгите на латиница - само астрологии и кабали; но остави, разбира се, останалото. Предпочитам да отидеш днес, въпреки риска той да се разсърди. Прецени пак сама, понеже правдата е над всичко. Оставям ти и възможност да отидете утре, и - каквото се получи. Не е излишно, в случай, че отидеш днес и така рискуваш, да отнесеш не само неговите, но и всички твои книги, временно, на друго място. Понеже, ако той се ядоса, може да посегне чрез властта и на твоите, под предлог, че тук има книги на брат му.
Значи, по първия Ми съвет рискувате много, за да получите много книги, а по втория никак не рискувате, но има опасност да получите по-малко. Ако видиш, че той иска да продава или подарява беседи и книги, в най-краен случай кажи му, че познаваш хора, които искат да си ги купят по 5 лева на томче, най-много до 6 - това може да го съблазни и да не ги даде на друг. Но това само в краен случай, ако видиш че твърдо е решил да обсебява.
Оставям на твоята свободна воля да избере първия или втория вариант, понеже Аз не настоявам за предимство на нито един от двата. Помисли, реши, и тогава постъпи според твоя разум и интуиция.
Бъди неангажирана с него - да види, че меко и безкористно отиваш с него там. И само ако те попита искаш ли нещо, кажи му, каквото и както той прецени. Понеже ти нямаш претенции, освен това, че се чувстваш длъжна пред волята на брат му – тъй, както ти казах и по отношение на имота - абсолютно меко.
Сега подсказвам: наистина, ти издържа изпита си тази сутрин. Благословена бъди, това е по-верния път, който избра!
Ние се отличаваме по това, че пред невежите и користните сме отстъпчиви и непретенциозни, но оставяме не ние, а Съдбата, Провидението да се грижи за правдата. Ако трябва, остани гол като пушка, но облечен като Крез в духовни и божествени добродетели!
Непременно, повтарям, бъди много мила и напълно неангажирана да вземеш нещо. Каквото той реши, това да бъде - и тогава ще видиш, че последствията ще бъдат във ваша полза, каквото и да направи в началото.
Този дом ще се напълни със Словото и с окултни книги, само ако не пренебрегвате Моите съвети и се допитвате за всичко до Мен, за което похвалявам сестрата - тя е истински ученик в това отношение. Бъди предълго т.е. вечно Моя последователка - и тогава Учителят ще трепти над тебе!

Зададе се въпрос, какво да се прави с дюшека на покойния, и ето отговорът:

- Не, първо питай брат му как да постъпиш. Съветвайки се с него - ти ще му станеш симпатична, той нека има пълна преднина в решаването на всички въпроси. Само му подчертай, че твоите лични книги ти не държиш в къщи, а на скришно място в твои познати. За да не лъжеш, може да отнесеш всичките или някои неща в … (не казвам името ú, но ти ще се сетиш).


Няма коментари:

Публикуване на коментар