сряда, 17 август 2011 г.

273.1987.01.02 Променяне на себе си, а не на света

Книга 9

2.І.123(1987)г.
София-Изгрев


ПРОМЕНЯНЕ НА СЕБЕ СИ,
А НЕ НА СВЕТА



 - За цигарите?

- Понятно ми е, че по този начин избива сериозно напрежение, така че нищо не трябва да се прави преди премахване на причините на нервността. Това, че някой не яде месо, не е никакво вегетарианство, ако пуши цигари и пие кафе! Ако с месоядството се викат духове от нисшия астрал, то с пушенето се извършва черна магия и се отваря вход за много по-свирепи и жестоки духове от умствения свят. Нямаш право да учиш никого на вегетарианство, ако си черен магьосник чрез паленето на цигарата! С кафето пък нещата са подобни: повече от 1 чашка на 3 дни предизвиква прочистване на умственото поле, но травми в холоса. Ако човек не може да си наложи режим някъде, няма никакво право да проповядва на другите режим другаде. Първо, трябва да се става много рано, да се работи за Словото, да се проучва; да се правят ранни разходки, да се посреща изгрева на слънцето, да се пие гореща вода по 3-4 чаши най-малко. Човек трябва да се измори от прекалена отдаденост на любимите неща, но и на задълженията, и тогава вечер да заспива като къпан.
          НИКАКВА ВЕЧЕРЯ СЛЕД ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ!
          Сториш ли всичко това, наложи си и постене, и поограничаване на кафето и цигарите. Препоръчвам също със специалист по ушна иглотерапия – отдавна вече премахват нуждата от пушене по този начин.
- За Р-н?
          С пълно натоварване на съботни и неделни интензивни планински екскурзии и сутрешно ранно излизане, с премахване на кафето и цигарите, с изпълняване на всичко, което очертах по-горе отпада и проблемът с лекарствата. Няма път без трудности! Преодолееш ли трудностите – ученик си; оставиш ли се на блатото – плазмодий си като всички. Нас ни отличават по това, че умеем да правим усилия не за променяне на външната среда, а на себе си. Останалото го правят и светските хора. По тази причина личната среща на Румен с представител на чистия свят и придвижване на обещанието от материален характер се отлага до момента на пълното отказване от критиката, цигарите и кафето.
- За Витоша?
          - Всяко престояване на планината е благодат, но ако спазва горните условия.
- За бани?
          - И с това не се оправят нещата, ако не се положи основната канара на живота: първо – живот за Словото! Първото нещо – по вътрешен усет; после – проучване на най-хубавите шрифтове на няколко езика и съвършеното им усвояване на практика; после – постепенно изписване на най-силните мисли от беседите с такива шрифтове. Не непременно чрез баща си, освен ако може да вземе временно книги от него и да си изкара на ксерокс образци от най-хубавите шрифтове, даже по 2-3 екземпляра, за да има и за нас тук. После нека се заеме по-юнашки с изобретяване на устройство за автоматично или бързо изписване на тези шрифтове. Той със своите приятели ще направи прелом в техниката и историята, ако успеят да изобретят шрифтопечатна любителска машина. По този начин ние ще направим, с цвета на Новото Човечество, под прякото ръководство на Р., разкошни издания на Словото. Нека първо потърси под дърво и камък всички възможни наши и чужди шрифтове и половин година да се занимава предимно с тяхното ръчно усвояване; паралелно с това, да постави задача на по-интелигентните си приятели да проучат какви са принципите на досегашните шрифтопечатни машини. Нека си поставят за цел това да мине на компютърно равнище. Нищо по-добро от това!
- За Е?
          Молба към нея: може ли да открие алгоритми на компютърни шрифтове? При удобен случай да я запитат. В свободното си време, ако получи импулс, нека Р. потърси компютърен клуб, в който да прави своите шрифтови експерименти. Последен въпрос.
             - За билките?
          - Билките сам Аз ще назначавам, не други, ако престанете да се тъпчете с отрови; в противен случай не се интересувам от вашето здраве, търсете си други природолечители!
          Това за кафето важи за всички. Ако се тъпчете с ядене без продължително дъвкане, ако не прокопавате тунели от вечерен глад, ако не престанете да правите тестени неща от бели брашна и да се пълните с отровно мляко – нямам думата! Само току-що издоеното мляко – по половин литър два пъти седмично. Разрешавам кисело мляко, но предимно квасено лично. Правете всичко с разположение, любов, вътрешна свобода не насила. Ако не върви самодисциплината – сипвайте в боклукчийското пространство у себе си каквото ви душа сака, но не пренебрегвайте само планината, Словото. То всеки не може да стане ученик.
- За парите?
          - Питай първо Р. Как той счита, че е най-добре да се постъпи, без да му казваш за теглене от книжката – ако той каже. (Може без Е. да знае.)
            - За Ел.?
          - Първо се срещни с Е., но в Банкя или на безопасно място. Кажи й, че всичко прехвърляме на теб, за да не бъде тя малтретирана от Р. Бог я поздравява за огромните Христови мъки и й благодари, че послуша да се държи мило с Р. Вас ви очакваше страшен погром от страна на властта, който не стана поради готовността на Е. да търпи нещастието на Р. Затова казах, че сега всичко ще се понесе от най-силния в момента – тя е ариергардът на Божието Слово в тази нечовешка битка! Тя лично да реши наема ли се с предаването на бележката на Р., или чувства, че трябва да стане по другия начин. Аз не искам да отстранявате Р. от задачите – само той може да извърши някои неща, които никой друг българин не е в състояние. Но Аз се съобразявам и с психиката на живия си проводник, който не е в състояние да общува пряко с Р. - с пушещи, приемащи алкохол, плашещи със смърт и поддаващи се все още на пъклено подозрение. Аз лично бих желал те двамата да контактуват, но и не мога да наложа никому това, щом само една среща със сатанинското у единия стоварва другия на легло за седмици. Не мога да си жертвам основното оръдие в момента за такива експерименти. Приеме ли Р. да контактува, вършейки работа чрез посредник, непременно ще му се възлага божествена работа. В противен случай контактите се прекратяват. Бог не приема ултиматуми никога, понеже който заплашва и тероризира, не е приятен никому.
          Та Е. да прецени дошъл ли е моментът да му се предава това или не; ако не, повтарям, контактът с него – само чрез оставяне на неща в Симеоново.
          Всичко й кажи, без да си длъжна да обясняваш къде сте се видели. Ти само кажи така: “Бог ни срещна без моя инициатива – това е, което мога да кажа” – не по друга причина, а за да се запази самата Е. Също кажи, че не знаеш точно кога ще ви срещне Бог пак и къде, по какъв начин, понеже няма да лъжеш.
              (На Н.)
          - По този въпрос ще говоря специално, но сега не се бой, изпрати си я.

Няма коментари:

Публикуване на коментар