сряда, 17 август 2011 г.

171.1986.02.25 Ще тръгне наопаки – значи, направо

Книга 8

25.02.122(1986)г.
София-Изгрев
ЩЕ ТРЪГНЕ НАОПАКИ –
ЗНАЧИ, НАПРАВО!
ЖЛО / К, ЕМ




Физическото поле не предлага повече условия да са заедно, нейният капитал изтече. Мъчно Ми е за нея, но с това нещата не се променят. Ученик е това, което очертах преди малко. Не искам да критикувам К., казах че това не са пороци при нея, а следствие от това, което се нарича "съпротива срещу света". Тя се съпротивлява със сляпа сила срещу всичко, с което се сблъсква - като зверче, ранено и затворено в тъмно пространство. Коя ръка няма да захапе?
Преди седем столетия - монашество на Сатурн; после с Е. се прехвърлиха на един астероид - той да го изследва; а тя - понеже не искаше да вижда никого. Обаче те са свързани от вековете, той винаги е бил неин рицар; и понеже е така и сега - не може да я остави. Рицарството е основно златно бреме в кармата му.
Сега нещата ще тръгнат наопаки, от което следва - "направо". Сега пак не искам да се обвързвам с точно прогнозиране, понеже много ценя свободата на Моя помощник и най-фин инструмент на Икло. Ако някой от обич и милост остава при някого, кой е този, който ще го посъветва да се махне - точно Аз ли? Но обич и милост би трябвало да имате и към тези, които обичате извън брака и рода; и към своята собствена, многострадална душа. Пък на кое място да сложим обичта и милостта към Божието Дело?
Хайде сега да направим едни сложни везни - ти нали си майстор по тънките работи - и да видим, да измерим: кой от тия четири вида обич и милост ще натежи?
Та с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери...
Не че казвам непременно "напусни я". Напротив: божествените везни уравновесяват всички интереси. Но ако някой се качи, та се друса на този деликатен апарат, за да натежи всичко на негова страна, тогава как ще решите въпроса?

Няма коментари:

Публикуване на коментар