петък, 19 август 2011 г.

601.1992.10.10 Идеи за изобретения

Книга 18

10.Х.128(1992)г.,
София – Симеоново


ИДЕИ ЗА ИЗОБРЕТЕНИЯ

НАДУВАЕМИ ЛЕЩИ

      Производство на надуваеми лещи от свръхздрави, свръхп­розрачни пластмаси, които се пълнят с вода. За нагря­ване на вода, за получаване на високи температури.

17.X.128, 11:00ч.
КУПОЛИ С ЛЕЩИ

Разни по големина стъклени и пластмасови куполи, произ­ведени пресовано или с отливка. По тях различен брой лещи – те може да са и хиляди, и десетки, и стотици хиляди – с раз­лично фокусно разстояние. Между лещите – огледална повър­хност отвътре, но и с прозрачни места, за да прониква светлината отвън.  Основен източник - Слън­цето. За равномерна температура – фокусно разстояние, близко до стените на купола; за по-високи температури – в района на  центъра, в зависимост от нуждата. За свръхвисоки – в самия център. Лещите са разположени така, че всяка да пропуска лъч точно към центъра само един ден в годината, а може и с много повече лещи - за минутите и секундите.. Така няма да има нужда от механизми, които да въртят лещите според слънцето, а ще се получават фантастично високи температури в центъра при греещо слънце. Енергията трябва да се акумулира. 
За жилища, парници, индивидуални куполи за защита на топлолюбиви растения;  за научни и производствени  цели и др. 
Микроклиматична система чрез множество отвори от­долу, която да регулира температурата чрез закриване и от­криване на определен брой отвори. Може и с течни кристали. Разтваряне сегментите на купола, при желание да грее естествена слънчева светлина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар