четвъртък, 8 септември 2011 г.

864.1995.12.20 Михаил и михаиловци

Книга 25


20.ХІІ.131(1995)
Бургас - Изгрев

МИХАИЛ И МИХАИЛОВЦИ
(отклик на Елма на писмо до приятелите)

 7,00ч. “Драги приятели,
    Много съжалявам, че ви безпокоя с такова писмо, но имам нужда от вашия съвет. Висшите неща са си висши, но като обикновен човек всеки се нуждае от съдействието на близки и приятели.
Братовчед ми пак е бил майка ми - този път езикът ú е мóрав. Затова ви моля спешно да вземете мерки. Мога да дойда и сам да движа нещата, но ако има къде да остана, тъй като сега определени сили, за да ме върнат с всички средства, използват най-слабото звено по най-коварна стратегия. Вчера, преди да узная за побоя, видях със затворени очи кръв от устата на Гълъбин, а той, колкото и да е кротък, се е заканил да се сбие с Мильо! Можете да си представите! Михаил постоянно разкървяваше майка си, баща си и брат си, братовчедите, съседите и пр. - наскоро счупи ръка на долния съсед, Васко. Това е за лечение, но не виждам своята и нашата роля в това (да го приберат и лекуват) и не знам въобще това лечимо ли е. Единственият изход, според мен, е НЕЗАБАВНО БЯГСТВО от "Самуил" 107 и никакво припарване там - имам предчувствието, че се готви нещо ужасно. Са-мият аз не бих изтърпял М. пак да налети на майка ми или, не дай си Боже, на Гълъбин - в един миг може да паднат всичките ми християнски гардове и пак да се сбия с него - този път сериозно. В миг на умопомрачение, когато посягат на най-милото ти, не знам на какво е способен човек. Тъй, както ме гледате хрисим, ако не бяха някои неща, досега сто пъти да съм станал въоръжен отмъстител на деспоти и терористи. Разбирам с всичка сила яростта на онеправданите и не бих имал никакви задръжки да смеля която и да е гадина, ако не знаехме, че това ги усилва и размножава. С върховни усилия на духа все пак успявам да не намразя искрено и с наслада братовчеда, защото той е тотален антипод на всичко човешко, а всъщност е един болен, нещастен човек, много умен и талантлив иначе. Не е тук мястото да се разказва за успешните случаи на положително въздействие върху него, но те са единични. Някакъв кармичен (или не?) възел все още си остава неразрешен.
Имам основание да твърдя, че съм преживял два неврогенни микроинфаркта и че ми предстои трети, този път с по-лош изход. Знам го и интуитивно, и астрологически, и мистически. Може и да се размине, но не искам сега да се прово-кира точно обратното. Знам като на длан и точно времето, когато ще се разрази основният конфликт - и последните събития, които описвам, означават началото на орбиса му. Сега, по 18 чàса на денонощие, слиза книгата "Новопсалми" и "Диалектическа енциклопедия на Словото"; работата върви както никога досега - и именно поради това определени сили искат да я прекратят с всички средства, защото нямат сметка от това. "Новопсалми" е не само генерална редакция на Давидовите псалми в духа на Бялата Ложа - и то лично от… знаете Кой, - но и магическа книга от рода на "Завета". Появи ли се, почне ли да се чете, тя ще започне да изкоренява смукалата на определен егрегор, който управлява планетата чрез черните изречения в Стария Завет и особено в псалмите.
Прилагам едно допълнение към евентуално пълномощно, което написах миналия път в София, но Рени не е в състояние да го изпълнява. То бе предназначено за адвоката ни Георгиев, който се съгласи да ми бъде пълномощник срещу ежемесечен хонорар от наемите. Мисля, че съм го съставил реалистично и че би могло да бъде от взаимна полза. Преди да помолите Рени да предаде на Георгиев оригинала, след като сама се отказва, може на един приятелски "консилиум" да разгледате това ми писмо и евентуално - допълнението към пълномощно, което бих искал да подпиша за Георгиев или друг.
В резюме: І. Ако има нахакан и як приятел (познат, непознат), който иска да живее у нас без наем - халал да му е. Аз си представям само въоръжен бодигард... ІІ. С пари от моите, моля незабавно да се ангажира брокерска фирма за замяна (може и временна - за 2-3-5- години) на етажа с апартамент, къща или вила за майка ми. Всъщност, брокерите взимат от намите. ІІІ. Ели, може ли да се разузнае на сбирка в салончето има ли самотна сестра с повече от една стая, при която да иде незабавно майка ми? Ако пък се намери наемател за "Самуил", с част от парите ще се помага на тая сестра (брат). Намери ли се обаче хубава къща в провинцията (в градина) - тя ще бъде и за вас; и аз бих дошъл. Сега важното е да измъкнем мама; и Гълъбин да не стъпва там!”

- Елма никога не поддържа живот в нечисто жилище! Ако някой ви бие - значи, Небето иска да ви изгони оттам. Замалко може да слизате в градовете - за вършене на добро и по културни съображения. Сам Великият Учител слизаше в София рядко, след като се пресели на Изгрева. Щом за Него градът е опасен, какво остава за обикновените хора?
Сега Ние ви казваме: щом някой не сменя жилището си за къща сред природата - заслужава си всички неприятности. Не се колебайте - заменяйте, продавайте, спасявайте се! Това важи за всички, които искат да Ни слушат. Протакането се плаща не само с болести, но и със смърт. А щом не си помагате, Ние сме на страната на ония, които си помагат. Господ е "масон", "мафиот", "терорист" - не само "комунист" и "капиталист"... Всеки, който не живее на чист въздух, на слънце и сред природата, ще срещне Господа откъм ужасната Му страна. Всеки, който се окопава в блиндажите и клозетите си с несменяеми адютанти - лека му пръст!
Михаил и михаиловци са Моя ариегард. Той тупа всички изоставащи - на общо основание. Армията на Господа трябва да е стегната - не от поспаланковци... Искате ли да не ви тупат - ставайте рано и по-срещайте изгрева. Искате ли да сте млади и хубави - ходете си на гости. Искате ли да не ви опадват зъбите - живейте в планините и яжте само плодове и жито.
За всички останали, Бог е страшен!

                                                ↕

В току-що получения колет от майката, написала писмото в началото, което не е включено тук, тя е изпратила и един том беседи. Ето какво се падна при отваряне напосоки, по повод проблема и последното осияние:

"Сега и на вас казвам: идéте в природата да се учите и се върнéте обратно при своите - да видите как ще ви посрещнат. Ако прилагате наученото добре, ще ви посрещнат с по-чести и уважение; ако нищо не прилагате, не сте научили нищо от природата. Ще се върнете отново в природата да учите. Докато между теорията и практиката не настане пълна хармония, вие ще отивате в природата и пак ще се връщате. Щом тя ви даде диплом за свършен курс на Учението, вие ще влезете и във външния свят - да помагате на Цялото, като част от Него. (Том "Божествената мисъл", стр.157, л. "По пътя на природата", от 25.ІІІ.19228г.)

В оригинала следва текст на много подробно пълномощно, с надеждата някой от приятелите да се ангажира с проблема или да наеме адвокат-изпълнител. Тук няма защо то да се помества, понеже много скоро след това осъзнах, че дори и срещу много солидно заплащане, прехвърлянето на такива отговорности е недостойно.

27.ХІІ.131г. 6,31ч.

Аполоний Тиански е раздал всичките си наследствени имоти на близките си, за да се освободи от карма и задължения. Но имаме ли право да натоварваме приятели с действия по тези прозаични въпроси? Някога в осиянията бе говорено и против навика ни да плащаме на пълномощници. Къде е изходът?

6,43ч. - Мнозина са звани, малцина - избрани. Званите все още се грижат предимно за себе си, за близките си. Избраните първо се грижат за Словото, после - за избрани; и чак накрая за себе си, ако остане време.
Пълномощници могат да бъдат всички, които помагат без пари. И с пари се помага, но като давате, не като вземате. Но пък като не знаете да вземате с любов, също е грях. Науката за вземането е по-тънка от даването. Вземайки с любов без да се поробваш, ти даваш най-ценното: шанс на съществата да останат живи. А жив е само онзи, който дава.
Ако някой помогне някому да замени жилището си за имот сред природата, той помага на Бога, на Словото. Ние обаче сме за временните замени. При това, внимавайте с кого си сменяте жилищата. Старото ви жилище живее в миниатюр у вас цял живот. Който е отишъл там - живее във вас.
                                                                               6,57ч.
                                                                                                  
В резюме, реших въпроса като взех незабавно майка ми при мене в Бургас. След като тя си замина за другия свят, скоро след това си замина от инфаркт и проблемният братовчед, сравнително млад. Можеше да живее поне още 30 години. Мир на душите им! Мнозина вече знаят, че хората, с които имаме проблеми, са наши жертви от миналото. Тук не е уместно да се разказват още подробности, но последното “изпълнение” на М. срещу целия ни род беше, че взе с некоректен договор наемите на всички от двата магазина за две години в аванс. Ние му ги опростихме, отгладувахме ги. Той може да е една от жертвите на абсолютизма, минала през гилотината. Може да се разкаже подробно и кои са хората, които ни взеха местото в Симеоново, също с подправени документи. Някога са пострадали от рода ни, сега си го връщат.
Горното осияние обяснява още един феномен: защо съседите в “историческата” ни къща бяха все хора, от които също много страдахме? Защо няма бягство от кармичните задължения и след като я напуснахме, понеже те ни преследват и през другите измерения? Отървавайки се триизмерно, ние и досега усещаме мъките на хората там – купувачът я превърна в хоспис за престарели хора с тежки увреждания... “Старото ви жилище живее в миниатюр у вас цял живот. Който е отишъл там - живее във вас.” Кой знае какво е направил родът ни и на тия нещастни хора!...

Дойде импулс да се отвори същият том ІV път:

"Човек може правилно да използва свободата си само при изпълнение на волята Божия. Без изпълнение на волята Божия, никаква свобода не съществува, никакъв прогрес не може да се очаква." (Стр. 254, б. "Трите ухания", 23.VІІІ.1937г.).

"За здравето на сърцето се препоръчва любов. Ако сърцето на човека заболее или чувствата му се разколебаят, за да възстанови изгубеното ухание, той трябва да обича хо-рата. Любовта е единствената сила, която може да уравновеси състоянието на сърцето." (Стр. 255)

Към това осияние да се приложи да върви винаги заедно с него разказът на Л.Н.Толстой "От какво живеят хората" (б.д.) – Това ще се направи, но в книгите по 300 стр. разказът няма да бъде включен – там той остава за допълнителните, по-мощните томове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар