събота, 1 октомври 2011 г.

1010.1998.01.20 Пак за зрелите плодове

Книга 29


20.01.134(1998)г.
Бургас – Изгрев

ПАК ЗА ЗРЕЛИТЕ ПЛОДОВЕ


10,12ч.
 Един приятел пита как вървят вътрешно нещата при него – изпълнява ли, общо взето, с успех това, което си е обещал - т.е. какъв е балансът в момента в пътя на неговото самоусъвършенстване. Ние знаем, че всичко външно зависи, поне наполовина, от нашата работа върху себе си и от социалното ни поведение. Ето защо и този приятел съвсем правилно се интересува от основното, а не от последствията.

10,19 ч.
- Балансът е почти 100% в полза на доброто и съвършенството. В рамките на това, което си обеща, вървиш чудесно. Това не значи, че няма още неизвървени пътеки и още недостатъци във всеки от вас, но всеки отделен случай важи в рамките на предпоставеното. В този случай се справяш добре и може да очакваш добри резултати. Просто – малко търпение още! Когато самоусъвършенстването и взаимо-усъвършенстването, сами по себе си, са онова, което ни радва и ни дава живот, а не се занимаваме с това за постигане на друга цел, тогава ние ставаме прекрасни и най-достойните същества сами идват при нас. В този висок път ние взимаме значителна преднина пред общата маса, и тогава само ония, които имат сърдечен и душевен вкус, имат желанието и силата да тичат след нас.


Колкото и да е тъжно, не съжалявайте за хора, които имат по-нисък вкус и идеал и се задоволяват с пътници, които вървят далече зад вас. Сега сърцето ни кърви за мили и прекрасни същества, които не ис­кат да живеят с нас, но те не са виновни за това. Липсата на опит и вкус не е вина. Затова пък ние трябва да сме винаги на поста си – да работим и жи­веем с тия, които ни оценяват, но вечно да помним и обичаме и по-изостаналите души. Ние трябва да сме винаги отворени за тях, защото те неизбежно се завръщат, макар и доста поочукани от съдбата.

Песен от Учителя:

Там, далече

Там, далече, зная чуден край –
слънце, цветя и плодове;
блика извор, райска градина е.

Ти да ми кажеш туй, което знайш,
за роден край - райска земя,
где росна вишна цъфти и зрей.
За тоз красив край път покажи!

Късай само плод узрял,
но без да чупиш свежи клон.
Изобилно плод си ти набери
и на всички с радост го занеси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар