сряда, 17 август 2011 г.

262.1986.12.18 Волтер е в България

Книга 9

18.ХІІ.122(1986)г.

ВОЛТЕР Е В БЪЛГАРИЯ
ЖЛО / МИ(Волтер)


6,00 ч.
Урúр е мощно Слънце. Тя идва от там. Кове лоно на растене на правда. Работи много прецизно. Поиска ли, може да направи чудеса от всяко най-малко нещо. Ракът на Битието не засяга тази особена звезда, светеща в съзвездието Лъв. Определя посоката на Истината от позицията на Правдата. Определя още рамото на лоста, наречен “отвореност за Словото”. Има проекция в духа на М. Токовете на Урир обаче не протичат още правилно в нея. Принципното тяло на простора не може да отнема съвършенство. А тя краде съвършенство, в името на принципи. Ето защо, от край време тя носи последствията. Состáви много славно съчинение още в Прованса. Прати доносници и аристократи на гилотината. Разбуни маси за мъст. "Свобода и равенство" - на този девиз положи живота си и остави през вековете трон на либерализма. Храната на свободата расте с органа на Атма, наречен “отрицание”, “противопоставяне”. Този неотменен принцип обаче тя съчета с толерантността. Толерантност слави, осиява всичко, що е докоснала ръката на духа ú. Там, където животът не притихва, лоното на рака небесен изчезва. А ракът небесен - това е требенето на чуждата истина.
Искам да опомня приятелите на М. за нейното велико призвание. Силата на нейното слово породи щастливата днешна Европа. "Не съм съгласен с твоята истина, но ще се боря до смърт да можеш да я живееш и проповядваш свободно". - Кастели и бастилии рухнаха начаса от взривната мощ на тази божествена идея! Токовете на цивилизацията се смениха славно в сърцето на смелия Франсуа, а морът, на който го подложи тронната измет, и до днес не му дава възможност да повдигне глава. Ако той рине боклуците на земята, няма шанс скоро да се оправи. А с природата ще може на "ти" да приказва, само ако сестра му приобщи скъпата душа в общото Дело на Словото. Учителят топло закриля двете ви, но советва: трябва да приемете ред и порядък.
Ако обаче един посветен предизвика революция с кръв, кронозомното силово поле преустановява връзката му с Бога и го прави крал на страданието. Истина, която предизвиква конфликт, не е Истина. Ако Пролегоменей оре небето, дивата зверска маса не оре земята, а я пропива с кръв на деспоти. А кръвта на деспотите "оре" душите на техните врагове. Ротите наемни стада се превръщат в микроби, а от тази позиция се отмъщава на писатели и оратори, дръзнали да качват подлеци и бедняци по барикадите.
Бог обаче работи и отстоява и до ден днешен толерантността. “Тосúо” - ето как превеждам тази дума на урирски език. С нея костите на мъртъвците се отливат в нови тела; тронове общуват с криваци надеждно. "Тосúо" - рамото на лоста, наречен “Истина”. Това рамо е по-дългото, и по тази причина може да повдигне всичко. "Тосúо" се отличава с мощ неизмерима - тиранът няма "Тосúо" в кръвта си и носи само късото рамо на лоста - "сорк". Преведено точно, това означава " неотстъпчива грубост".
Тя няма нищо лошо в толерантността, само че не трябва да се изисква толерантност - проявявайте я! Изискването на толерантност прекъсва радостта и отваря особено поле с лоша миризма. Тази миризма, смрад, прониква навсякъде. Този, който открехва сърцето си за толерантност, благоухае - както душевно, така и физически; който изисква толерантност, започва да мирише неприятно - първо астралът му, после физическото тяло, и се свършва със смрад на дъха му. Смрадта може да се отстрани, когато човек престане да мисли, че е пренебрегнат. Има комплекси, славолюбие, себичност, нахалство, преобръщащи нормалното течение на токовете в хилаво, откъдето става и това зловоние. Униженията, оскърбленията, издевателствата над неговата собствена личност - ето уроците, които получава "просветителят", просветил робите да изискваттолерантност.
Христос не изисква нищо. Той само крепи, дава, проявява и утешава. След идването на Христа, инат и търсенето на собственото право са анахронизъм. А революцията поражда пример - сочи тласкане насила, а това е противно Христу.
Оставете тираните на спокойствие. Те ще паднат не по-късно от мига, в който се откажете от техните стоки. Гордост и синовност са различни чувства. Гордият иска неговото име да крепи душите по пътя, а синът неизменно прославя името на Отца си. Атеизмът на Франсуа не е чест за него, въпреки че истината за толерантността не е атеизъм. Тълкуването на неговите думи обаче породи гнусен атеизъм, а той не искаше да каже това. Типично яростно отношение към злото.
А М. няма защо да се коси: при изпълнение на препоръките към Надя - от игла до конец, точка по точка, - ще почне оправянето на сестра ú.
Окрилила си някога нейното своеглавие - потú се сега с нейните недостатъци. А в тая вселена ред има, понимаеш ли, ред! То не може така: хоп, и който му скимне - революция, хаос! Прошнуровайки и прономеровайки всяко полезно нещо в своя дом и подреждайки нещата по-първокласно, отколкото в аптека, ти можеш да промениш съдбата на Волтер; своята собствена съдба, и, следователно, много неща в Европа.
(Към Надя)  Да!


Няма коментари:

Публикуване на коментар