сряда, 17 август 2011 г.

252.1986.12.04 Отговори на различни въпроси

Книга 9

4-5.ХІІ.122(1986)г.
София


ОТГОВОРИ НА РАЗЛИЧНИ ВЪПРОСИ


- Може ли да живее страничен човек в дома на Словото?
- На този пародиен етап на Словото, на който се намирате, не препоръчвам, понеже нямате още космическо отношение.
- Да въздействам ли на /Х/ за вегетарианство?
- Ако някой убеди някого да почне вегетарианство по-рано, то поемате кармата му. Ако направите егоиста и горделивия по-здрав, каква полза за света? По-добро е вегетарианството за милостта - нека Моите са по-здрави! Пуснал съм пушенето, пиенето, месото, противното Ми аптечно дело, за да се разрушават ония, които разрушават.
  - А децата? Те не са ли безпомощни?
 - Ако сега са безпомощни, преди няколко години хич не бяха безпомощни...(Елма има предвид предишния им живот – б.п.)
С милостта въпросът седи другояче. Посягането върху чуждия живот - от това произтича грехът, а не от разните му токсини. Ако Ме питате, въздухът е пълен с токсините на човешките чувства и мисли, които са много по-страшни от месоядството.
Сега отворих крана, понеже се радвам на тази, която трябваше да дойде отдавна. На нея се дължи тази богата трапеза, въпреки че я подкастрих малко... Сега обаче плодът ще бъде... майкооо!… Мощно присаждам на дивачката силно растение - сега вече няма никакво връщане. Край на педагогиката! На парцал Ме направи, а Аз съм в душата на всяко същество! (Елма тук има предвид едно дете, в което е живял от раждането му.
- Трябвало ли е да предпазвам детето си от чужди влияния?
- Предпазване - да; но то трябваше от тебе да се предпазва…
- Снахата ще стане ли вярваща?
- 15 минути, след като ти станеш вярваща…
- Може ли да се каже нещо за внучето?
Ромон небесен! Оставù поне него… Само при крайна нужда, при повикване се грижи за него. Понеже твоята работа с педагогиката приключи; с кухнята - също. Само ако те повикат, и то поставú условия: не можеш повече от два пъти седмично... И като те повикат, питай за всяко нещо - като “ливада неокосена”…Пък… нека помислят, че си се чалнала нещо…
   (Д. раздава вита баница)
- Даде ни баница, на ти баница... За баницата мога да ви говоря много - тя е модел на Старото Битие. Като се научите да правите сферични баници, ще имате представа за Новата Вселена.
-  Може ли да питам още нещо?
 - Питайте, Аз нямам умора…
  (Задава се въпрос за П. - може ли да чете Словото)
- Проверете, но предимно с разговори върху прочетеното. Ако приеме Учителя, а не само Евангелието - понеже там не съм пребогато и проверено представен, - може да му дадете и от новите неща.
- Добре ли е, че общуват двамата с Р.?
- Пето изстива, но пето се и нагорещява(тук не е ясно какво значи това - б.х.)
 (Питат за един студент)
- Питайте Ме, но трябва и без да Ме питате да правите опити, понеже питането е първо вътре в сърцето ви - опасно е понякога да Ме питате, понеже мога да ви посрещна на нож. Питате, но огромен змей от корист понякога се вие над вас. Като подам правилна информация, "питонът" се прибира, но не изчезва. Ако ви посрещна на нож, ще изпълните съвета Ми на вяра, но "питонът" ще пита: "Господи, защо ме излъга?" - А Господ, от своя страна, ще попита: "А ти защо Ме излъга?..." Ако вие обаче лъжете, то Аз не лъжа, но скъсявам пътя ви към опита.
- Да дам ли на сестра ми (на М.) от новите материали?
- Охотно, но след като си направи пластическа операция на ченето. Носител на Словото Ми от преди е свободен да бъде всеки; носител на сегашното Слово може да бъде само човек, който представя Словото пред света приятно, божествено, просто светещ от чистота и красота. Приеме ли пластическа операция, ще измени и характера си, понеже Аз казвам това. Пластическа операция мога и Аз да ú направя с едно просто падане, но тук трябва да се намеси светът, понеже тя има някои психически проблеми за преодоляване. Пластическа операция, нови зъби, съвършено пране, шиене и гладене на дрехите – едва след това пълно участие в Словото, в братския живот; и откриване на приказно музикално поприще!
    (Въпрос на Д. за сина й Р.)
- Когато пробвате почвата за Словото, няма проблеми след това - ако откликне, както вие откликвате. Първо му дай "подкастрùлото" за тебе... Ако каже "Прав е, колко пъти съм ти казвал!"; ако каже: "Я колко интересно, има ли още от Него?"; ако(текстът по-нататък е загубен).
Източникът моли Н. да приеме Д. в апартамента си:
- Приемаш ли я?
- Да!
- Тогава и Аз те приемам! Въпреки че си ... изяла сухари за три прераждания(По настояване на Източника, преди една година от апартамента на Н. се изхвърлят десетки килограми сухари от много години. Това обаче съвсем не означава, че сухарният навик не продължава и до ден днешен, както и навикът някой да ходи с панталони с отворени и развалени ципове, с непрани дрехи, висящи конци и пр... Накрая обаче Н. послуша и ходеше елегантно и чисто облечена -  б.п.)
- Ще се дадеш ли на Р. обещаното?
- Не, не, докато не започне да чете и прилага новите беседи - всички, без изключение. Няма да си состави правилно отношение към Словото Ми, ако не започне от първите. Направо казвам: сега най-много разчитам на него - план-карта на някои местности. Аз лично ще му посоча съкровища, но първо да съдейства за Словото. Обаче няма да му четеш точно това обещание. Да, понеже не трябва да се съблазнява. Нека опиташ почвата - и по интереса му ще разбереш дали ще тръгне и кога ще тръгне. Прочетè ли всичко и не може ли без него, поиска ли още, по това ще разбереш кога ще стане и дали ще стане (откриването на заровени съкровища по карти и инструкции на Елма – б.п.)
(По-долу следват откъслечни думи от Словото:  свършил е химикалът, пробвано е с молив: “Никога няма да...”и той не пише, сигурно е бил счупен, и продължава с друг химикал: ”Но това обещание остава. Никога няма да...) -  после ръкописът продължава с червен флумастер:
- ...ако Моите деца правят прозрачни домове на небето... (Вероятно е обяснявал, че вършенето на добрини на Земята и работата за Словото и Делото създава нашите домове на небето. Защо са прозрачни – неизвестно; но някъде бе казано, че непрозрачните ни къщи тук са поради илюзията, че през тях не се вижда и вътре можем да правим каквото си искаме, но за друго зрение и други същества стените са напълно прозрачни. Освен това, прозрачността и непрозрачността са и духовен, психически символ – б.п.)
 - Накарайте някого да не Ме следва - веднага го поемат други; а той е огромно пожарище или огромна централа. (Може би е искал да каже, че който се поддаде на нечии внушения да се отклони от Бога, поемат го лоши същества и възниква пожар. Или такава енергийна “централа” минава в ръцете на врага, а това става опасно и за околните, и за света – б.п.)
 (Незаписан въпрос)
 - Не е хубаво, понеже ядене не се поднася - има такъв закон. (Случаят тук трябва да е частен, за конкретни хора, тъй като в други случаи поднасянето на храна и трапеза е божествено – б.п.)
- За магнетофон?
 - Да
- Да, ама не ще да работи (не е ясно кой – Н. или магнетофонът...)
- Как ще работи, като се пука от страх пред камари от сухари?... (Специално за Н. важи яденето на) непрепечен хляб. Елма пак се обръща към нея.:

- Слушай Ме сега!
1. Поръчвам никога, никога, никога, никога, никога, никога повече да не ядеш права!
2. Седиш ли, няма да ядеш по-малко от 1 час;
3. Позволиш ли си да мислиш за нещо друго, освен за процеса на храненето...
- Ама аз винаги почвам и свършвам с молитви...
- С молитви и благословение – да; но да не стоиш права, като ядеш...
Словото се дава не за подигравка, а за изпълнение! На първо време, престани въобще да се запасяваш със сухари, а яж по половин черен хляб на ден, понеже трябва да пишеш безпогрешно. Това за теб важи въобще за всичко. Разстройството ти иде от плодовете..
(За Д.)
-  Животът изисква ненасилие. На тези, които не се нуждаят от вашата кухня, не гответе, не ги насилвайте. Ако Р. държи на този брак - далече от родителите и от теб! На мъж гòтви жена му, а не майка му!
-  Е как, не може ли да му готвя – аз съм му майка!
- Абсолютно може, даже трябва, но при едно условие. Напълно честно и стриктно спазване на следното: той да знае къде си, но ти да не го търсиш, а той тебе - само ако той те повика...
- Значи ... трябва да заменя апартамента за два по-малки и вече да не живеем заедно? Тогава ... веднага почвам да действам!...
Утре действай...
- Ама майката нали си е цял живот майка?!  Пък и да имаме карма, нали трябва на една територия...?
-Това е друг въпрос. Това за вас не важи. Ама защо ти не го направи това досега? Не, няма по-добро от самостоятелно жилище за младо семейство, няма по-добро!
По някаква причина, думите от ръкописа по-долу са изнесени в машинописа най-отпред, при това с променен въпрос. Ето оригиналния:
- За мъж в дома на Словото?...
 - На този пародиен етап на Словото, на който се намирате, не препоръчвам, понеже нямате още космическо отношение.(Зададеният въпрос е странен, понеже вече има един мъж в така наречения дом на Словото... Може би някоя от трите сестри там е имала предвид още един мъж.)
  (За Емилия. Въпросът не е записан)
- Божественото съчетава най-парадоксални неща.
Пак на  Н. – относно сухарите от десетки години в дома й, които тя с прискърбие трябва да хвърли в гората – ако поискат да ги ядат буболечките и птиците...
- Сухарът няма равен на себе си за египетски потайности, но Словото днес излиза над шиника. Ако ядеш хляб - по половин от големия, па ако можеш и повече... Препоръчвам повече орехи, леща, картофи и неизменно пиене на гореща вода - прекъсна този хубав обичай от Витоша. Правете си дежурство, но не ходете всички заедно. (Тук Елма засяга друг наболял проблем във взаимотношенията и общия живот -  разпределянето на дейностите. При нас обикновено, когато един тръгне за вода на планината или където и да е, другият или всички заедно веднага искат да отидат с него... Това може да е много мило,  но Елма счита, че това е астрал, а не ученичество. Не че няма и общи екскурзии в неделя или друг ден, когато може да се вземе колективно вода, но в случая въпросът е друг -  прилепеността. Астралната прилепеност не пуска ближния самичък или не го оставя сам – иска постоянно да диша във врата му. Дори и да няма интимни мъжко-женски отношения, това се забелязва в много групи, дори и в духовните. Елма изисква винаги да има разпределяне на дейностите, при което поне един човек в даден момент да движи Словото, докато другите тичат по други задачи, и то всеки индивидуално (освен ако естеството на дадена работа не  налага друго). Много странни са думите: “Ама не искаш ли да си починеш малко, да излезеш на пазар или на въздух...”, ама ... “с мене”... Има същества, които абсолютно не разбират, че това е астрална прилепчивост и жестоко отнемане на индивидуалния жизнен радиус, на нуждата от самота. Реакцията им е напълно плебейска: “Значи, не ме обичаш...! Ако вече не можеш да ме понасяш, кажи – ще се махна въобще...” -  Това е простотия и астрално грабителство и обсебителство и няма абсолютно нищо общо с любовта и с високия идеал – б.п.)
    - ...Фронтът Ми се разшири толкова много с вашите въпроси и отговори тази нощ, че светът ще осъмне...
 Д. да остане тук неопределено дълго, понеже трябва да остави младите самостоятелни. Р. да прочете осиянието за теб от тази вечер. Ако иска – питай него.
- За Митката?...
Прокопан е пътя му, не се бой. Каквото и да стане с М., то е определено много повече, отколкото при другите деца.
Безпокойството обаче козирува пред спокойствието. Много скоро Е. ще престане да се безпокои.
ТОВА Е, УСПЕХ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар